Türkiyede yaklaşık 3 milyon işitme engelli var. Günlük hayatlarında medyayı nasıl takip edebiliyorlar. Ne gibi zorluklar çekiyorlar. Geçmişten günümüze medya nasıl ilerledi hepsini ve daha fazlasını videoda görebileceksiniz.
Engelliler; vücudun duyusal, işlevsel, zihinsel ve ruhsal farklılıkları öne sürülerek; toplumsal veya yönetimsel tutum ve tercihler sonucu, yaşamın birçok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Türkiye’de yaklaşık resmi rapor almış 780.000 bin civarında görme engelli var. Göz bozukluğu olduğu halde rapor almamış, körlük yaşam biçimini kabul etmeyen ise 300.000 görme engelli var. Engellilerin karşılaşacağı sorunlar oldukça fazladır. İş imkanlarının azlığından tutun günümüzün yükselen değeri sosyal medyadanda geri kalabiliyorlar. Türkiye’de bu konuda çalışmalar yapılsada hala oldukça eksik ve engellilerin ayrıştığı bu eksikler onların hayatlarını daha da zorlaştırmakta.
Günümüzde medya çok önemli bir araç konumundadır. İnternet öncelikli bilgi ve haber kaynağı olmuştur. Bizler medyayı nasıl hayatımızın odak noktasına aldıysak görme engelli olanlarda televizyon, telefon ve bilgisayar gibi medya araçlarını kullanarak gündemi takip edebiliyorlar. Bizlerin olmazsa olmazı nasıl akıllı telefonlar ve bilgisayarlarsa onlarında öyle. Ekran okuyucu programlarla istedikleri komutları vererek telefon kullanabiliyorlar. Seslendirme programları sayesinde sinemalara gidip film izleyebiliyorlar. Sinemaya gittiklerinde sinemanın yapısı ve alt yapısı uygunsa telefonda Yol Arkadaşım isimli uygulamadan filmin adını girerek betimleme özelliği ile kulaklıkları taktığında duymadıkları sahneleri betimleme yoluyla anlayabiliyorlar. Bu videoda aslında toplumumuzun kendi gibi olmayan engelli bireylere oldukça anlayışsız davrandığı realitesini görüyoruz .Dijital alanda ne kadar imkanlar sağlansada toplumdaki eksikler engellerini engel kabul etmeyen insanlara bi değer yaratmamaktadır.